در ادامه مروری بر رویدادهای رصدی تیر ۱۴۰۲ خواهیم داشت، تا انتهای مقاله همراه ما…
در ادامه مروری بر رویدادهای رصدی مرداد ۱۴۰۲ خواهیم داشت، از بارش شهابی برساوشی تا مقارنههای جذاب ماه و سیارات رو در آسمان مرداد رصد کنید! تا انتهای مقاله همراه ما باشید:
نگاهی به رویدادهای رصدی مرداد ۱۴۰۲
شامگاه جمعه ۶ مرداد: ماه در فاصله بسیار کمی از ستاره قلب العقرب قرار میگیره و میتونید شاهد مقارنه نزدیک این دو جرم باشید. با تاریک شدن هوا، میتونید ماه با فاز ۷۸% رو در فاصله ۴۵ دقیقه قوسی از ستاره قلب العقرب ببینید. به تدریج ماه به قلب العقرب نزدیکتر میشه و حوالی ساعت ۲۲ به کمترین فاصله ۶ دقیقه قوسی از اون میرسه. برای تشخیص این ستاره با قدر ۱ در این فاصله از ماه، باید دقت زیادی به خرج بدین. در این شب ماه و قلب العقرب، دقایقی پس از نیمه شب، غروب میکنن.
شب پنجشنبه ۱۲ مرداد: در این شب میتونید سیاره زحل رو به شکل نقطه کوچکی در فاصله حدود ۴.۵ درجه از ماه تشخیص بدید. البته این مقارنه جزو مقارنههای نزدیک محسوب نمیشه؛ بهویژه اینکه در طول شب فاصله زاویهای این دو جرم از همدیگه بیشتر میشه. سیاره زحل در این شبها از قدر ۰.۵ در آسمان میدرخشه و در شب ۱۲ مرداد حدود ساعت ۲۰:۲۰ از سمت شرق – جنوب شرق طلوع میکنه. ماه هم در ساعت ۲۰:۴۰ با فاز ۹۴% از همون سمت بالای افق میاد. ماه و سیاره زحل تا صبح روز بعد در آسمان میدرخشن.
در ادامه بررسی رویدادهای رصدی مرداد ۱۴۰۲، در شب دوشنبه ۱۶ مرداد، ماه و سیاره مشتری به فاصله زاویهای نسبتاً نزدیکی از هم میرسن. ماه با فاز حدود ۵۶% ساعت ۲۲:۴۰ از سمت شرق – شمال شرق طلوع میکنه. سیاره مشتری از قدر منفی ۲.۴ هم ساعت ۲۳:۰۵ از همون سمت بالای افق میاد. فاصله زاویهای این دو جرم در زمان طلوعِ سیاره مشتری بیش از ۶ درجه قوسیه. اما در طول شب این فاصله کمتر میشه و پیش از روشن شدن هوا در بامداد ۱۷ مرداد، به حدود ۴ درجه میرسه.
پنجشنبه ۱۹ مرداد: سیاره عطارد به بیشترین کشیدگی شرقی خودش نسبت به خورشید میرسه.
شبهای ۲۱ و ۲۲ مرداد: طبق سالهای گذشته، در شبهای ۲۱ و ۲۲ مرداد بارش شهابی برساوشی به اوج خودش میرسه. ZHR (حداکثر تعداد شهابهایی که در یک آسمان تاریک میشه دید) این بارش حدود ۱۰۰ شهاب در ساعت برآورد شده و با توجه به هلال ۱۰% ماه که در ساعت ۲:۱۰ بامداد ۲۲ مرداد طلوع میکنه، شرایط برای تماشای این بارش بسیار مناسبه.
کانون بارش شهابی برساوشی که در صورت فلکی برساوش قرار داره، دورِقطبی محسوب میشه و طلوع و غروب نداره. اما به هر حال با گذشت زمان و ارتفاع گرفتن کانون بارش، شرایط برای رصد این بارش کمی بهتر میشه.
بارش شهابی برساوشی که هر ساله در اواخر مرداد به اوج میرسه، یکی از بارشهای معروف سالیانهست. در بعضی جاهای مدار زمین، تودههایی از ذرات ریز به نام شهابواره وجود داره که اکثراً بازماندههای دنبالهدارها هستن. بارش برساوشی بازمانده دنبالهدار سوئیفت- تاتل (Swift–Tuttle) در مدار زمینه. با عبور زمین از میان این توده، شهابوارهها با ورود به جَو، در اثر اصطلکاک میسوزن و رد سوختنشون به شکل شهاب در آسمان دیده میشه.
هر بارش شهابی یک دوره فعالیت داره که با ورود زمین به توده شروع و با خروج از توده تموم میشه. زمان اوجِ بارش متناظر با گذر زمین از جاییه که تراکم ذرات توده بیشتر باشه. البته اوج بارش نسبیه؛ به این معنی نیست که فقط در بازۀ زمانی خاصی شهابهای خیلی زیادی بتونین ببینین. تعداد شهابها حوالی زمان اوج بارش، بیشتر از مواقع دیگه در بازۀ فعالیت بارشه.
یکی از پارامترهای مهم بارشهای شهابی، حداکثر تعداد شهابهاییه که در شرایط ایدهآل رصدی در سرتاسر آسمان طی یک ساعت قابل مشاهدهست که بهش ZHR میگن. البته در عمل، تعداد شهابهایی که رصدگر میتونه در آسمان ببینه، به خاطر وجود یک سری محدویتهایی از عدد ZHR کمتره. محدودیتهایی مثل حضور ماه، آلودگی نوری شهرها، وجود غبار یا رطوبت زیاد میتونه بر کیفیت آسمان تأثیر بذاره، درنتیجه این مسئله باعث کاهش تعداد شهابهای قابل مشاهده میشه. ضمن اینکه میدان دید چشم انسان هم محدوده و در هر لحظه فقط قادر هستیم بخشی از آسمان رو رصد کنیم.
برای رصد بارش شهابی نیاز به ابزار رصدی خاصی ندارید. هر چقدر آسمانتون تاریکتر و تمیزتر باشه، احتمال دیدن شهابها هم بیشتره.
و آخرین رویداد رصدی در مرداد ۱۴۰۲ در شامگاه جمعه ۲۷ مرداد رخ خواهد داد. در این تاریخ میتونید اجتماع هلال باریک ماه و سیاره مریخ و سیاره عطارد رو تماشا کنید. با توجه به اینکه این اجرام هنگام غروب خورشید فاصله کمی از افق دارن، برای دیدنشون بهتره افق غربیتون کاملاً باز و بدون غبار باشه. در این زمان عطارد از قدر ۰.۷ و مریخ از قدر ۱.۷ میدرخشن و هلال ماه هم با فاز۵/۴% با فاصله تقریبا ۵ درجهای از هرکدوم در سمت غرب آسمان قابل مشاهده است. سیاره عطارد حدود ساعت ۱۹:۴۰ و ماه و سیاره مریخ تقریباً همزمان و در حوالی ساعت ۲۰:۰۵ در سمت غرب غروب میکنن. برای تماشای این منظره، فرصت زیادی ندارید.
تاریخ فازهای ماه در مرداد ۱۴۰۲
تربیع اول: ۴ مرداد
ماه کامل: ۱۰ مرداد
تربیع آخر: ۱۷ مرداد
ماه نو: ۲۵ مرداد
سخن آخر
برای رصد رویدادهای رصدی مرداد ۱۴۰۲ نیاز به ابزار خاصی ندارید و همه رویدادها قابل رویت با چشم غیرمسلح هستند. فقط برای رصد سیاره عطارد و همچنین مقارنه ماه و قلب العقرب نیاز با جزئیات، به یک دوربین دوچشمی و یا تلسکوپ نیاز دارید.
دیدگاهها (0)